De beste ideeën dienen zich aan in het ochtendgloren. In die stille uurtjes heb ik de laatste maanden leren schrijven op gevoel, zonder leesbril in de schemering. Ik werk aan een non-fictieboek. Waar ik al jaren het liefst over blog krijgt nu context. Want die blogs over mijn alledaagse gestrompel, die hebben een onderliggende bedoeling en het is tijd om die uit te vouwen. 

Oost & west

Oosterse wijsheden en filosofieën hebben wel wat. Associeren we het niet met kalmte, rust, vriendelijkheid, lichaam & geest? Niet onaantrekkelijk in een maatschappij waarin we zoveel waarde hechten aan ‘doorpakken’, prestaties, resultaat, tijd & geld. Misschien zelfs noodzakelijk in een wereld waarin we onszelf (en wat al niet meer) uitputten of tot de nok toe vullen.

Je volle agenda

Maar oosterse wijsheid en je volle, randstedelijke agenda wat meer bij elkaar brengen, gaat niet zomaar. En als je niet oplet, raak je alle luchtigheid kwijt en daar kun je gek genoeg toch zweverig van worden. En waar blijft dan die leuke nuchtere Hollander die met beide benen op de grond staat?

Alledaagse worstelingen

Dit boek laat zien dat je gewoon temidden van alledaagse verleidingen en tijdens de boodschappen, het sporten, een confronterend fietsritje door de stad of een akkefietje op je stedentrip die beduimelde gebruiksaanwijzing van de oude, oosterse wijzen uit je kontzak kunt halen—om even tot stilstand te komen. Met veel moois in het vooruitzicht voor de drukke, randstedelijke mens anno nu én zijn omgeving.