17 ideeën voor een nieuwsbrief waar je lezers blij van worden

Hoe maak je de nieuwsbrief elke keer weer interessant voor je lezers? Een goede nieuwsbrief geeft je lezers wat zij van jou willen: jouw kennis, tips, ervaringsverhalen, een mooie aanbieding. Een paar vaste rubrieken helpt je om de nieuwsbrief te maken. Laat je inspireren door deze 17 ideeën en je krijgt de (e-)nieuwsbrief elke keer weer leuk de deur uit. Hé, en tekst is prachtig, maar wat leent zich beter voor een video, animatie, podcast of infographic? Blijf scherp.

1. De update

Hoe gaat het met dat project, innovatieve programma of goede doel? Je lezers willen het weten. En wees openhartig, dus neem ook mee wat (nog) niet zo gaat als gehoopt. Dat maakt het veel interessanter om te lezen, menselijk en geloofwaardig.

2. Ervaring van een klant

Herkenbaarheid is waar het hier om gaat. Persoonlijke, echte ervaringen van een cliënt, een cursist, een donateur, een eindgebruiker. Dan vertelt een ander een eerlijk verhaal over jouw dienst of project. Vinden je lezers fijn. Werk je bij een goed doel en zijn je nieuwsbrief-lezers voornamelijk donateurs, dan willen zij graag lezen wat hun donatie doet voor een klein meisje dat noodgedwongen niet naar school kan. Als je het persoonlijk maakt, bijvoorbeeld in de vorm van een interview of (foto)reportage, is dit bijzonder geschikt als hoofdartikel.

3. Ervaring van een collega in het veld / op de werkvloer

Hoe bereidt de docent zich voor op het geven van een training? Wat doen vrijwilligers van het verzorgingshuis om een uitje voor bewoners te organiseren? Een persoonlijke, aansprekende manier om te laten zien hoe jullie organisatie te werk gaat. Dat komt veel beter aan en blijft beter hangen dan een afstandelijke procesbeschrijving. Giet het bijvoorbeeld in de vorm van een interview of (foto)reportage.

4. How to’s

Dit kan als tekst, maar bijvoorbeeld ook met een demonstratievideo. Er is zoveel kennis aanwezig in je organisatie, maak daar gebruik van. Werk je bij een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking en zijn je lezers familieleden? Dan help je hen met ideeën voor uitjes met het hele gezin. Werk je bij een webbouwer? Dan zijn je lezers vast blij met tips over het oplossen van veelvoorkomende problemen. Verstuur je je producten in kartonnen dozen? Laat je klant ziet wat je daar allemaal voor leuks mee kan bouwen.

5. Column / blog van prof in de organisatie

Misschien heb je een collega die graag en boeiend schrijft over de impact die jullie organisatie heeft op het leven van klanten / in de wereld / in het vak. Probeer deze enthousiaste collega dan te strikken voor een vaste rubriek in je nieuwsbrief. Spreek een vast aantal woorden af voor aangeleverde stukjes en neem de vrijheid het een beetje te redigeren als het beknopter of klantgerichter kan. Of misschien lukt het je om een team van bloggers samen te stellen waar je uit kunt putten. Dan hoeft ook niet iedereen elke maand een stuk aan te leveren. Denk niet gelijk aan teamleiders of de directeur. Maar juist die ene docent, trainer, wijkverpleegkundige, adviseur, specialist. Daar zitten aansprekende verhalen om te delen.

6. Voorproefje van iets dat eraan zit te komen

Een bijzonder project, een pilot, een nieuwe versie van een product dat je klant bij je kocht, een nieuwe dienst die je gaat aanbieden. Een terugblik kan trouwens ook heel leuk zijn.

7. Mijlpalen

Je organisatie zit niet stil – er wordt wat bereikt. En die mijlpalen zijn helemaal in de lijn met wat je nastreeft en belooft (je missie en visie). Dat mag je best laten zien. In woord en in beeld. Wees creatief en denk aan foto’s, een tijdlijn, illustraties, een heldere grafiek, een cartoon, citaten… of een combinatie daarvan. Maar geen processen beschrijven, hè? Zorg dat het relevant is voor je lezer. Afgesproken?

8. Interessant onderzoek

Dit kan uit je eigen organisatie komen, maar ook onderzoek van anderen in je vakgebied kan interessant zijn voor je lezers (dan met bronvermelding natuurlijk). Geef de conclusies, een voorbeeld van een toepassing in de dagelijkse praktijk en laat weten hoe je als lezer aan een rapport van het onderzoek kan komen.

9. Boeiende ontwikkeling voor de klant

Denk aan de ideeën voor uitbreiding, een nieuwe weg die de organisatie inslaat, een belangrijke samenwerking. Maar alleen als de lezer van je nieuwsbrief hier wat van merkt. Dus vergeet hoe complex of fantastisch dat alles is voor je bedrijf en schrijf over wat je lezer eraan heeft.

10. Dit moet u echt lezen!

Tip de lezer over een artikel, blog, boek, podcast dat past bij wat je organisatie doet en geef een kloppende, boeiende samenvatting. Link ernaar en laat de lezer weten hoe hij eraan komt. Ook leuk in deze categorie: een recente publicatie (van eigen hand). Heeft iemand in huis iets interessants gepubliceerd dat verband houdt met het werkveld van je organisatie? Al dan niet in opdracht van je organisatie zelf? Of is er elders een recente, boeiende publicatie die iets te maken heeft met wat je doet? Vraag zo nodig toestemming om het met jouw lezers te delen en vermeld de bron.

11. Actualiteit

Was je organisatie in het nieuws of gaat er binnenkort een persbericht uit? Dan is dit ook interessant voor je lezer. En natuurlijk – hier extra belangrijk om te onthouden: maak de vertaalslag naar de lezer (what’s in it for me).

12. De financiën / hoe staan we ervoor?

Wees open, dat wordt gewaardeerd. Een taartdiagram over de verdeling van ontvangen donaties klinkt misschien niet erg origineel, maar het is wel wat je donateurs willen weten. Of giet de essentie van het jaarverslag in een (visueel) aantrekkelijke notendop.

13. Foto’s met bijschriften

Laat zien wat er gebeurt of waar je mee bezig bent. Gebruik mooie, aansprekende foto’s en besteedt aandacht aan goede bijschriften die iets toevoegen aan het beeld. Fotobijschriften worden vaker gelezen dan nieuwsberichten.

14. Wist u dat…?

Handige, geinige, boeiende, verrassende kennis die nieuw is voor je lezer. Hier heb je dus een echte prof, een inhoudsdeskundige, bij nodig, want als het eenvoudig op internet te vinden is, weet je lezer het waarschijnlijk al en sla je de plank mis. Maak hier een artikel van.

15. Lezersaanbieding, exclusief voor u!

Dit kan een aanbieding zijn van je eigen organisatie. Pre sale van het jubileumboek. Of regel iets speciaal voor de lezer: korting op kaartjes voor een tentoonstelling, boek of arrangement bijvoorbeeld. Vertel er duidelijk bij hoe en waar de lezer eraan kan komen.

16. Binnenkort…

Komt er een evenement aan? Een interessante lezing, een bezoekersdag, cliëntenvergadering, congres, prijsuitreiking? Dit is je kans om je lezer nog meer te betrekken én hij is blij met de kans op inspraak, nieuwe kennis, persoonlijk contact.

17. Bonustip: weet waar je lezers op zitten te wachten

Wie zijn jouw lezers? Zorg dat je weet waar zij op zitten te wachten. Qua inhoud, vorm en stijl.

Wil je hulp? Neem contact met mij op.