aan uit knoppen in vorm van gezichtje

Een blog om van te houden

Onlangs heb ik heel wat blogs van mijn site verwijderd. Maar ik voelde me bezwaard, schuldig, een verrader. Had ik ze niet zelf met liefde tot leven gewekt? Ik vroeg de blogs wat zij er zelf van vonden.

Vriendschap

De afgelopen jaren vlogen mijn blogthema’s alle kanten op. Ze gingen over schrijven, mijn ervaringen met klantgerichtheid, vakantiegevoel, lanterfanten, mijn Chinees-Indonesische opa & oma. En dan nog heel wat stukken waarin ik mijn eigen geest verkende. Die laatste heb ik heb nu verwijderd. Niet mijn geest. Die blogs. Stuk voor stuk hield ik van ze. Ergens voor kiezen is andere dingen laten gaan. Mijn blogs begrepen dat beter dan ik zelf. “Wij maken met genoegen plaats voor je nieuwe richting, Bien,” zeiden ze tegen me. Ik was verrast. Hadden we geen onbreekbare band opgebouwd? Moesten we niet voor altijd een eeuwig samen blijven optrekken? Maar hun reactie was natuurlijk het ultieme bewijs van de vriendschap.

Schrijfbrein aan/uit

Mijn schrijfbrein gaat nog steeds van heel wat onderwerpen aan. Steeds vaker fluistert zo’n blogidee mij in: “Leuk dat je aan me denkt, maar je hóeft mij niet te schrijven.” Ja, dan ligt wel op de loer dat er helemaal geen stukjes meer worden geschreven, en dat vinden ze dan weer niet zo leuk. Dus bundelden ze hun krachten en duwden een onderwerp naar voren dat zich gemakkelijk liet vangen in woorden. Die je nu leest.

Hier zie je hoe dit blog vanuit 1 alinea tot stand kwam:

Het begin van dit blog, in Word

Bij 23 seconden zie je de eerste alinea zakken. Dat was het moment waarop het blogidee een leeswaardig stuk begon te worden.

Een blog schrijven in 38 seconden? In het echt kan ik dat helaas niet. Maar als het idee van een verhaal klopt, krijgt het snel vleugels. Dit stuk stond er in nog geen 2 uur.

Blogs schrijven is een waanzinnig goede oefening gebleken om mijn eigen toon en visie te ontdekken. Onmisbaar voor mijn marketing en communicatie. Als zelfstandige ben ik het aan mezelf, mijn toko en mijn klanten verplicht. Voordat ik er in 2018 mee begon had ik weliswaar twintig jaar schrijfervaring, maar alleen voor werkgevers en klanten.

Je visie in woorden vangen voor jouw klanten

Heb je je visie voor jezelf helder, dan zie je oneindig veel leuke invalshoeken om die in woorden te vangen. Dus wil je die als professional ontdekken of scherper krijgen? Ik kan bloggen je van harte aanbevelen. Maar wees gewaarschuwd, je gaat van je stukjes houden.