Ansichtkaarten met bedankteksten, op computerscherm geplakt

2020, de balans opgemaakt

2020, het jaar waarin alles anders was. Ik maak de balans op.

Goede voornemens en crisiscommunicatie

Veel goede voornemens voor 2020 verloren hun waarde in maart. Alles werd anders. Eerst was er de crisiscommunicatie waarbij ik kon helpen. Maar daarna werd het rustig. Ik maakte me op voor een jaar waarin ik het zwaar zou krijgen als zelfstandige. Klanten die minder of helemaal geen werk meer voor me zouden hebben. Maar het vierde kwartaal van 2020 stroomde het werk binnen, harder dan ooit. Dat kwam van fijne, trouwe klanten en van leuke, nieuwe klanten. Er waren grote, kleine en eenmalige opdrachten. En zzp’ers die de moed hebben om in de crisis te starten en in wie ik groot vertrouwen heb. Er liggen nu nog opdrachten half af op mijn bureau, die moeten wachten tot ik ze in 2021 weer kan oppakken. Het jaar waarin mijn Schrijfpraktijk 10 jaar bestaat. Ik heb nog nooit ergens zo lang gewerkt 🙂

We snakken naar 2019 en 2021

Tot slot nog een weemoedige blik terug en een hoopvolle blik vooruit.

In 2019 maakte ik nieuwe ansichtkaarten, met quotes uit het alledaagse leven gegrepen. Hoe kon ik weten dat we nu zo zouden snakken om die quotes weer eens live te horen. ‘Klantgerichtheid is soms voltooid verleden tijd,’ schreef ik over de kroeg voor de gemiddelde burger. Maar wat snak ik daar nu naar. Over the top kantgerichtheid, onder de maat, het maakt mij niet uit. Als het maar weer kan.

Dan is er nog het onverwachte genoegen als je vanuit huis werkt. De pakketbezorger. Sinds die overuren draait, maakt iedereen kennis met een fenomeen dat ik als geoefende thuiswerker al eens beschreef. Mijn advies: ontvang de onderbreking met open armen, want jezelf pauzes gunnen is zo makkelijk nog niet. En je verdient ze, echt!

Rest mij nog de meest gehoorde kerstgroet van 2020: ‘ik wens je ondanks alles een fijne kerst en een normaal 2021’. Het leven wordt weer leuker. Laten we ondertussen naar elkaar blijven glimlachen, vrolijk zwaaien en vriendelijk knikken. Wil je hier mijn vriendelijke gezicht bij zien? Haal je gratis hoofdknik hier dan (nog een keer) op. Tot volgend jaar!