Pak kaarten door elkaar

Potje patience

Op een woensdagavond in 2020, terwijl op IC’s over de hele wereld mensen met gevaar voor eigen leven het leven van anderen redden, speelde ik een potje patience. Met dat kaartspel kom je vaker niet dan wel uit. En nét niet uitkomen, dat is het ergste. Soms lukt het me de verleiding te weerstaan om vals te spelen. Maar dat kost altijd wel een beetje moeite.

Alsof mijn verlangen naar orde sterker is dan het plezier in het spelletje.

Valsspelen doet mij natuurlijk niet werkelijk deugd, maar die avond bracht het verlichting. Op het moment dat ik het laatste rijtje alsnog compleet maakte en quasi tevreden in elkaar schoof, lichtten in mijn hoofd een paar vragen op die me de laatste tijd bezig hadden gehouden. Op het eerste gezicht hadden ze niet veel met elkaar te maken.

  1. Waarom komen mensen in de crisis aan de lopende band met nieuwe ideeën?
  2. Wat maakt dat ik zo graag (een boek) wil schrijven?
  3. Wat zorgt ervoor dat ik vals speel bij patience?

Als je goed luisterde, hoorde je in mijn hoofd schuifjes uit hun slot glijden, radartjes tikken, scharnieren klikken, hendels roteren. Totdat de grote kluisdeur diep rommelend open draaide.

Daar was de volgende gedachte, alsof het daar al honderden jaren geduldig op mij lag te wachten om begrepen te worden:

Veel dingen die we doen, lijken gericht op het creëren van een vorm van orde. 

Ik kalkte mijn openbaring verwoed op een papiertje. Het paste daar precies op. Dat leek me wel voldoende.

Maar toen ik naar boven liep om mijn kinderen welterusten te wensen, lichtte de ene na de andere vraag gretig op om ook beantwoord te worden. “Nu ik, nu ik!” Er zat niets ander op. Ik moest deze gedachtestroom – hoe kon het ook anders – ordenen, op de enige manier waarop ik dat kan: via het geschreven woord.

Al schrijvende gebeurt er altijd iets onverwachts. Ik dacht dat er zoals gewoonlijk een blog uit zou rollen, maar het bleek een boek te worden, waarin al mijn favoriete onderwerpen een plek hebben.