Hoe breng je je verhaal onder woorden?

‘Het lukt me niet de juiste woorden te vinden bij wat ik doe.’ Dit hoor ik mensen vaak zeggen als het over werk gaat. Je hoeft geen schrijver te zijn om je verhaal onder woorden te brengen. Maar je moet wel nieuwsgierig zijn naar je eigen gedrag en gedachtewereld.

Het begint bij het uitpluizen van die uitspraak. Hier zitten volgens mij drie vragen in.

  • Wat is het eigenlijk dat ik precies te bieden heb?
  • Op welke manier hebben ik en anderen daar iets aan?
  • En hoe breng ik dat goed onder woorden?

Je weet dat dit niet de vragen zijn waar je even snel antwoord op geeft. Ze vragen om doordachte antwoorden. Er zijn veel boeken en professionals die daar voor een deel in voorzien. Maar ik miste in de wegen die ik heb bewandeld steeds iets essentieels. Al die dingen op zichzelf waren waardevol, alleen misschien… te eenzijdig?

Volgens mij hangt alles met elkaar samen. Ook mijn favoriete onderwerpen (leven, klantgerichtheid en schrijven) lopen dwars door elkaar heen. Ik zie in alles een kans om steeds beter tot een doordacht verhaal te komen over wie ik nou eigenlijk ben, waar ik voor sta, wat me drijft en vooral – want daar gaat het denk ik om – wat ik van daaruit kan toevoegen. Wat mijn kleine, maar onvermijdelijke bijdrage is aan het grote geheel.

Welke impact wil jij hebben en in welke mate?

Hoe je het ook wendt of keert, je hebt impact op je omgeving; plant, dier, mens. Je collega’s, vrienden, klanten, volgers, voorbijgangers. Die impact hoeft niet groots te zijn. Het zit ‘m misschien wel het meest in de kleine dingen.

Ik schrijf stukkies over hoe ik mijzelf in het alledaagse leven tegenkom. Zoals die keer vloekend op de fiets. Door daar over na te denken, over te schrijven en op te reflecteren, vloek ik een volgende keer net een beetje minder hard. Waardoor voorbijgangers net wat minder last van mij hebben of ik ga ongemerkt aan hen voorbij. Zij zijn daardoor net wat vrolijker dan als ik niet aan zelfreflectie en een stukkie schrijven had gedaan. Dat merk je in hun gedrag. Dat straalt weer af op hun vrienden, klasgenoten, collega’s. Enzovoorts.

Zelfs als dat helemaal niet zo werkt, is het toch een verantwoordelijkheid die ik voel en serieus neem. En in elk geval ben ik voor mijzelf prettiger gezelschap.

Hoe zie jij dat?

Hoe kom je tot een doordacht verhaal over jezelf?

Ik volgde altijd al mijn kinderlijke nieuwsgierigheid naar wat zich afspeelt in mijn geest, tot in de kleinste hoekjes en gaatjes. Maar sinds ik dat met mijn Schrijfpraktijk ook aan mijn klanten verplicht ben, doe ik dat met wat meer beleid.

Je hoeft geen schrijver te zijn om je verhaal onder woorden te kunnen brengen. Maar je moet wel nieuwsgierig zijn naar je eigen gedrag en gedachtewereld. Als je die nieuwsgierigheid volgt is het een ontzettend leuke weg!

En je kunt vrij snel iets formuleren dat al heel aardig klinkt. Sterker nog: dat móet je doen. Want achter elke gedachte komt alleen een nieuwe tevoorschijn als je hem heb opgeschreven.

Zin voor zin kom je tot je verhaal.

Als je niet af en toe wat probeert, stagneer je.

Schrijven is een gaaf proces dat naar boven tovert wat anders verborgen zou blijven. En waar ‘schrijven’ staat, kun je net zo goed ‘leven’, ‘werken’ of ‘lummelen’ invullen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *