Het nut van een persoonlijk jaarverslag

Misschien hing het samen met mijn op handen zijnde magische 45e verjaardag. Of met het einde van de jaren ’10 en de komst van het mooie 2020. Misschien was ik mezelf gewoon zat. Maar in december 2019 kwam mijn allereerste braindump. Daar maakte ik een jaarverslag van. Dat kan ik iedereen aanraden. 

Als je mijn blogs vaker leest, weet je dat ik geregeld creatieve uitbarstingen heb. En dat mijn energie-huishouding daar onder lijdt. Je zou denken dat je daar na 45 jaar met jezelf leven wel wat op gevonden had.

Einde van de jaren ’10

Alles was afgevinkt, er kon een grote krul door mijn laatste takenlijst van 2019. Een bevredigend gevoel. Ik had daar lang naar uitgekeken. Heerlijke dagen vol nutteloze bezigheden volgden. Fantastisch. Lui opstaan, geen verplichtingen, wandelingetje maken. Maar het duurt nooit lang voordat het verdacht stil wordt binnen in mij. Dat vertrouwde gevoel – dat we allemaal kennen: er moet weer wat gebeuren. Een mooie cyclus.

Het heeft geen zin om mezelf aan te zwengelen. Het is lijdzaam afwachten tot het keerpunt zich vanzelf aandient. Op het cruciale punt van frustratie slaat de boel altijd om. Dan buitelen de creatieve ideeën over elkaar heen en hol ik ze al snel buiten adem achterna. Ik heb dan het gevoel dat mijn dagen te snel voorbij zijn, dat ik tijd tekort kom. Vorig jaar uitte het zich in een grote klusactie met behangzoektocht.

Dit keer besloot ik al mijn ideeën en gedachten eens niet achterna te rennen, maar ze op te schrijven. De cyclus doorbreken, kijken wat daardoor verandert.

Van braindump tot jaarverslag

Een braindump is als een grote opruimactie, maar dan beter. Je hoeft er niets voor op te vouwen, geen afval te sorteren, niet naar de kringloopwinkel. Gewoon alle chaos in je hoofd opschrijven.

Mijn allereerste braindump omvatte 4,5 blogideeën, een lijst van 41 taakjes en vooral veel elementen van reflectie. Ik had mij nog nooit zo opgeruimd gevoeld zonder daadwerkelijk iets te doen.

Het verbaasde me dat ik hierna niet de behoefte voelde achter ook maar één idee aan te hollen. Is een ander leven voor mij dan toch mogelijk?

Ik jok. Er volgde één actie. Die concentreerde zich rondom de reflecties die onmisbaar zijn voor mij als zelfstandig ondernemer. Daarvan maakte ik een persoonlijk jaarverslag. Dat proces kan ik iedereen aanraden.

Waarom je daar beter van wordt

Ook als je geen eigen bedrijf hebt, word je beter van je persoonlijk jaarverslag op één A4’tje. Mijn jaarverslag maakte ik voor mijn Schrijfpraktijk, maar het hoeft niet over werk te gaan.

  1. Het dwingt je na te denken over wat wel en niet op je A4’tje thuishoort/past, dus wat voor jou telt. In mijn geval zie je cijfers die vooral gaan over contact met mijn klanten en lezers.
  2. Je brengt een gevoel naar de oppervlakte door het in een grafiek of taartdiagram uiteen te zetten. Dit maakt het makkelijker er iets mee te doen mocht dat nodig zijn. Je leert jezelf nog wat beter kennen.
  3. Je brengt vage plannen concreet onder woorden. Dat lijkt al meer op een afspraak met jezelf dan eerst, nietwaar?

Ik wilde alles goed op mijn mentale harde schijf opslaan én ik had zeeën van tijd. Mijn jaarverslag kreeg steeds meer vorm terwijl ik houtje touwtje in de weer was met potlood, gum, pen, papier, kwast, ecoline, een scanner en Word.

Daar ging ik dan wel weer los op.