Kun je er echt blij mee zijn als je iets gratis krijgt?  

Als je iets krijgt, moet je het dan ‘verdiend hebben’, ervoor betalen of een tegenprestatie leveren? Ik heb namelijk iets voor jou dat ik dolgraag weg geef. En nu wil ik weten of jij daar wel echt blij mee zult zijn. Laat je het in een reactie op dit blog even weten? Bij wijze van onderzoek ben ik te rade gegaan hoe het zit met mijn eigen vermogen om te ontvangen.

Een compliment of glimlach, dat lukt nog wel

Complimenten kan ik ontvangen. Altijd welkom. Vroeger voelde ik me er nog wel eens ongemakkelijk onder. Tegenwoordig neem ik ze schaamteloos in ontvangst. Heel soms verval ik in het oude patroon en dan hoor ik mezelf er snel overheen praten. Maar als ik dat merk, pauzeer ik midden in mijn tekst en bedank voor het compliment. Ik ben er namelijk echt heel blij mee. Bovendien is dat voor de complimenteerder ook fijn. Heb je wel eens gemerkt dat het helemaal niet leuk voelt als iemand je compliment wegwuift?

Ook oprecht blij ben ik met een vriendelijke glimlach, een galant gebaar, scherpe vragen in een goed gesprek, knuffels van mijn naasten en zoals afgelopen weekend: een appje van een vriendin in een liefdevolle bui.

Vriendenprijsjes en ouderwetse ruilhandel

Minder goed kan ik iets ontvangen wat voortvloeit uit iemands werk, te scharen onder de noemer Diensten en Producten. Met een uitzondering voor service, want dat verwacht ik er gewoon bij als ik ergens klant ben. Als ik daar al voor betaal, dan wil ik me daar niet van bewust zijn. Verwerk het maar in de prijs.

Vorig jaar kocht ik een kunstwerk, gemaakt door een vriendin. Met liefde ging zij aan de slag. Een paar weken later kwam ze het kunstwerk brengen en stelde ruilhandel voor, want zij wilde een nieuwe website. Ouderwetse ruilhandel is iets prachtigs. Zo was het vroeger in de Asterix-dorpjes toch ook? Jij een vis, ik een everzwijn. Een mooi oer-principe om brood (of vis) op de plank te krijgen of een kunstwerk aan de muur en een nieuwe site. Toch, iets in mij sputterde tegen. Ik ging verzitten, keek haar aan en zei dat ik liever een factuur wilde. Niet voor een vriendenprijs, gewoon wat haar werk waard is, omdat ik er dan pas echt van zou kunnen genieten. “En zodra je toe bent aan je site bespreken we wat jij voor hetzelfde bedrag van mij krijgt.” Ruilhandel dus, maar met tussenkomst van de munt waardoor de wederdienst geen haast krijgt of verplichting wordt. Mijn vriendin ging akkoord.

Nu geniet ik ongegeneerd van mijn kunstwerk. Ik ben er elke dag blij mee. Omdat zij speciaal voor mij iets heeft gemaakt dat ik heel erg mooi vind. Én omdat ik de waarde ervan heb gevoeld in mijn portemonnee. Dit principe is uitgebreid onderzocht en je kunt er bijvoorbeeld over lezen in Geld en Gedrag van Dan Ariely.

(Hier trouwens een link naar Made by Bru op Facebook, want die site is er nog niet.)

Cadeau krijgen versus cadeau geven

Werk (deels) cadeau krijgen, dat kan ik dus niet zo goed. Cadeau geven gaat me beter af. Hoewel ik daar pas de laatste tijd achter ben. Ik had namelijk de overtuiging dat je werk niet gratis moet weggeven – omdat iemand dat ooit had geroepen en ik dat naïef en klakkeloos voor waarheid aannam. Gelukkig ben ik daar nu van af en doe ik tegenwoordig met veel genoegen af en toe een tekst cadeau, zoals de blogs en portretinterviews op mijn site.

Daar krijg ik wel degelijk iets voor terug. Dankzij de portretinterviews heb ik een ‘reden’ om op mensen af te stappen die ik wil bevragen en in mijn blogs kan ik een groot deel kwijt van hoe ik in elkaar zit. En de waarde dáárvan moet je niet onderschatten! Ik ben altijd nieuwsgierig en heb allemaal gedachtes die ik niet voor me kan houden. Schrijven helpt mij die gedachtes te ordenen. Omdat ik mijn schrijfsels tegenwoordig publiceer, denk ik nog scherper na over de onderwerpen, de logica, de insteek en hoe ik dingen formuleer. Ik word er dus tegelijkertijd een betere tekstschrijver van.

Bovendien krijg ik, gelukkig, af en toe complimenten die mij heel vrolijk maken. Het geeft betekenis aan mijn inspanningen om te weten dat iemand een paar minuten aandacht heeft besteed aan iets dat uit mijn hart komt – en dat diegene het ook nog eens vermakelijk, diepzinnig of herkenbaar vond. In feite krijg ik door iets weg te geven dus zelf iets cadeau.

Ik voel me rijk genoeg en zo blijft de boel in balans: ik heb leuke klanten plus een inkomen én kom toe aan mijn behoefte aan vrije expressie. Dit inzicht heb ik niet op eigen houtje verkregen. Derek Sivers (auteur en voormalig TED-spreker) schreef er een helder artikel over: How to do what you love and make good money. (Dat stuk kan potentieel je leven veranderen.)

Hoe zit het bij jou?

Je mag mijn blogs en portretinterviews dus gratis lezen. Nu en altijd. Ik hoop dat het je vermaakt. En ik hoor dolgraag hoe het bij jou zit met geven en ontvangen.

///

P.S.  Wil je toch graag íets terug doen? Meld je dan aan voor mijn mailinglijst. Dan maak jij deel uit van een bijzondere groep mensen: mijn groeiende lezerspubliek. Jij krijgt nieuwe blogs en portretinterviews dan als eerste in je mailbox. Tip je ook anderen? Super bedankt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *