Kun je er echt blij mee zijn als ik jou iets gratis geef?  

Als je iets krijgt, moet je het dan ‘verdiend hebben’, ervoor betalen of een tegenprestatie leveren? Ik heb namelijk iets voor jou dat ik dolgraag weg geef. En nu wil ik weten of jij daar wel echt blij mee zult zijn. Bij wijze van onderzoek ben ik te rade gegaan hoe het zit met mijn eigen vermogen om te ontvangen.

Een compliment of glimlach, dat lukt nog wel

Complimenten kan ik ontvangen. Altijd welkom. Vroeger voelde ik me er nog wel eens ongemakkelijk onder. Tegenwoordig neem ik ze schaamteloos in ontvangst. Heel soms verval ik in het oude patroon en dan hoor ik mezelf er snel overheen praten. Maar als ik dat merk, pauzeer ik midden in mijn tekst en bedank voor het compliment. Ik ben er namelijk echt heel blij mee. Bovendien is dat voor de complimenteerder ook fijn. Heb je wel eens gemerkt dat het helemaal niet leuk voelt als iemand je compliment wegwuift?

Ook oprecht blij ben ik met een vriendelijke glimlach, een galant gebaar, scherpe vragen in een goed gesprek, knuffels van mijn naasten en zoals afgelopen weekend: een appje van een vriendin in een liefdevolle bui.

Vriendenprijsjes en ouderwetse ruilhandel

Minder goed kan ik iets ontvangen wat voortvloeit uit iemands werk, te scharen onder de noemer Diensten en Producten. Met een uitzondering voor service, want dat verwacht ik er gewoon bij als ik ergens klant ben. Als ik daar al voor betaal, dan wil ik me daar niet van bewust zijn. Verwerk het maar in de prijs.

Vorig jaar kocht ik een kunstwerk, gemaakt door een vriendin. Ik wilde al jaren iets van haar aan mijn muur en eindelijk was het zover dat ik de bestelling bij haar plaatste. Met liefde ging zij aan de slag. Een paar weken later kwam ze het kunstwerk brengen. En stelde ruilhandel voor, want zij wilde een nieuwe website. Ouderwetse ruilhandel is iets prachtigs. Zo was het vroeger in de Asterix-dorpjes toch ook? Jij een vis, ik een everzwijn. Een mooi oer-principe om brood (of vis) op de plank te krijgen of een kunstwerk aan de muur en een nieuwe site. Toch, iets in mij sputterde tegen. Ik ging verzitten, keek haar aan en zei dat ik liever een factuur wilde. Niet voor een vriendenprijs, gewoon wat haar werk waard is, omdat ik er dan pas echt van zou kunnen genieten. “En zodra je toe bent aan je site bespreken we wat jij voor hetzelfde bedrag van mij krijgt.” Ruilhandel dus, maar met tussenkomst van de munt waardoor de wederdienst geen haast krijgt of verplichting wordt. Mijn vriendin ging akkoord.

Nu geniet ik ongegeneerd van het kunstwerk. Ik ben er elke dag blij mee. Omdat zij speciaal voor mij iets heeft gemaakt dat ik heel erg mooi vind. Én omdat ik de waarde ervan heb gevoeld in mijn portemonnee. Dit principe is uitgebreid onderzocht en je kunt er bijvoorbeeld over lezen in Geld en Gedrag van Dan Ariely.

(Hier trouwens een link naar Made by Bru op Facebook, want die site is er nog niet.)

Waarom krijg jij dan toch gratis leesvoer van mij?

Werk (deels) cadeau krijgen, dat kan ik dus niet zo goed. Cadeau geven gaat me beter af, hoewel ik daar pas de laatste tijd achter ben. Daarom doe ik af en toe een tekst cadeau, zoals het leesvoer op mijn site. Toch haal ik daar wel degelijk iets uit. In mijn blogs en artikelen kan ik namelijk een groot deel kwijt van hoe ik in elkaar zit. En de waarde dáárvan moet je niet onderschatten!

Ik ben nieuwsgierig naar van alles en ik heb allemaal gedachtes die ik niet voor me kan houden. Daarover schrijf ik al sinds ik een pen kon vasthouden. Sinds dit jaar zijn dat schrijfsels die ik wil publiceren. Dat helpt me om nog scherper na te denken over de onderwerpen, logica, de insteek en hoe ik dingen formuleer. Ik word er dus een betere tekstschrijver van.

Voor mijn opdrachten krijg ik betaald. Voor het leesvoer niet. Dat hoeft ook niet, want ik voel me rijk genoeg en zo blijft de boel in balans: ik heb leuke klanten en een inkomen én kom toe aan mijn behoefte aan vrije expressie. Derek Sivers (auteur en voormalig TED-spreker) schreef er een helder artikel over: How to do what you love and make good money. (Dat stuk kan potentieel je leven veranderen.)

Waarover lees jij graag?

Het leesvoer gaat, net als mijn gedachten en nieuwsgierigheid, alle kanten op. Ik zet het allemaal op mijn site. Maar euh… waar maak ik jou blij mee, waarover lees jij graag?

Kun je het niet laten, wil je graag iets terug doen?

Je mag het leesvoer op mijn site dus gratis lezen. Nu en altijd. Ik hoop dat het je vermaakt. Wil je er toch echt graag iets ervoor terug doen? Dan heb ik drie suggesties voor je:

  1. Laat af en toe weten wat je van een stuk vind. (Een geschreven reactie via e-mail, LinkedIn of Facebook vind ik nog leuker dan een duimpie.) Het is fijn om te weten hoe mijn schrijfsels ontvangen worden.
  2. Stuur blogs die je aanspreken door naar anderen, deel ze. Want een groeiend lezerspubliek, daar verlang ik wel naar ja.
  3. Schrijf je in voor mijn mailinglijst. Dan krijg je nieuwe blogs in je mailbox. En tip anderen op deze mogelijkheid.

Schrijf je in voor mijn mailinglijst

  • (houd ik privé en deel ik nooit)

Nota Bene: sta je op mijn mailinglijst, dan ontvang je alleen leesvoer. Ik deel of verkoop je gegevens niet. Opdrachtgevers die schrijfklussen aan mij (willen) uitbesteden mogen zich natuurlijk aanmelden, maar het is dus geen zakelijke nieuwsbrief.