Je begint gewoon op een kamertje driehoogachter en… voilà!

Het is leuk om interviews te lezen van mensen die grote dingen hebben bereikt, ergens om beroemd zijn. Deze verhalen zijn gaaf. Maar ze geven mij (en vermoedelijk ook andere gewone mensen) het gevoel dat ik ook iets groots moet en kán bereiken.

Want A het geeft je bestaansrecht en B je begint gewoon op een kamertje driehoogachter met een tweedehands laptop tussen de dozen en… voilà! Tien jaar later heb je een beursgenoteerd bedrijf. Mag je bij talkshows aanschuiven. Word je gevraagd om je gezicht te laten zien bij gave evenementen (waar je ook nog voor betaald krijgt ook). Of wil de krant je interviewen.

Dagdromen

Zo stond in de PS van de Week (de bijlage van Parool, 6 oktober 2018) een prachtig interview met Corinne Vigreux, een van de oprichters van TomTom. Toen ik de intro las bestond mijn eerste gedachte dan ook uit twee delen: wat gaaf, ik ben onder de indruk en ik kan ook heus grote dingen bereiken. Hoor.

Daar maak ik mij in mijn dagdromen wel eens hoogmoedig schuldig aan. Maar dat snap ik niet. Want tegelijkertijd geloof ik veel meer in dat andere. Dat kleine, fijne waar ik me lekker bij voel. Mijn leven is al vol genoeg. Een avondje netwerken en ik ben alweer helemaal ‘af’, dus ik moet er niet aan denken dat er aan alle kanten aan me getrokken wordt, terwijl ik gewoon lekker wil kunnen werken, sporten en tijd wil doorbrengen met mijn familie en vrienden. Het is soms al uitdaging genoeg om dát in een jaar te proppen — dat op een of andere manier elk jaar korter lijkt dan het jaar ervoor.

Moet dat nou zo nodig?

Onlangs is Corinne een programmeer-school begonnen voor kansarme jongeren. Eerst TomTom, nu alweer iets bijzonders. Moet dat nou zo nodig? Nee, dat moet niet. Maar door wat zij heeft bereikt, is zij in staat om dit te doen, benadrukt zij in het artikel. Het is prachtig als je de middelen hebt waarmee je impact een behoorlijk volume of bereik heeft.

Grootse dingen bereiken, maakt je verhaal krantwaardig. Maar hoe zit het met de verhalen van ondernemende, sportieve, creatieve, ambachtelijke mensen die nét wat minder opvallen? Die zijn niet minder gaaf of waardevol. En ik weet zeker dat jij deze verhalen ook minstens net zo inspirerend en misschien prettig herkenbaar vindt. Daarom ga ik daar in mijn (schaarse) vrije tijd gewoon zelf achteraan en kun je die verhalen op deze site lezen.

Maar… dit kunnen wij allemáál!

Nu ik dit blog bijna af heb, wrijf ik mij eens over de kin en ga na: van alle interviews die ik lees, wat raakt mij elke keer weer? Voorzichtig concludeer ik dat het belangrijk is dat iemand integer is. Dat iemand gewoon uiting geeft aan zichzelf. Niets meer en niet minder. En dát kunnen wij inderdaad allemaal!

///

Nieuwe blogs en portretinterviews voortaan meteen ontvangen?

Meld je nu aan voor mijn mailinglijst.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *