Raffaella Ammazzini

Interview met Raffaella Ammazzini – diepgangjournalist
ook te lezen op Raffaella’s eigen site

Interesse in de mens, in het contact, dat hoort bij mij!

Raffaella zegt in een van haar blogs dat mensen die zij interviewt zich niet beseffen dat zij haar levenslessen meegeven. Op haar beurt doet zij dat ook bij mij, want haar netwerkproject inspireert mij. Om haar communicatiekwaliteiten te laten zien schrijft zij blogs over de passie van mensen in hun werk. Zodra ik daar over lees, weet ik: ik kan zelf wel wat van die daadkracht gebruiken en ik wil Raffaella ontmoeten.

Onze creatieve klik is direct een feit. En netwerken dat we sindsdien samen doen! Zo zitten we een paar weken later om de tafel met Ilone Blaauw en Carine Froma om een netwerkbijeenkomst voor creatieve en ondernemende mensen te organiseren. Die vindt in september plaats in de fotostudio van Robert Elsing en noemen we… Creatieve Klik.

Maar eh… Raffaella had toch ook nog een ander doel met haar blogproject? Hoe zit dat met die baan als communicatiemedewerker? “Daar sta ik zeker nog voor open maar gedurende het project heb ik gemerkt hoe leuk ik het vind om mensen te interviewen. De gesprekken liggen dichtbij wat mij bezighoudt. Ik vind het belangrijk om diepgang te zoeken. Wat speelt er, wat drijft iemand? Waarom doen mensen dingen op een bepaalde manier en hoe komen zij uit een moeilijke situatie? Interesse in de mens, in het contact – dat hoort bij mij. Daarom noem ik mezelf diepgangjournalist.”

“Mijn idee om diepgangjournalist te worden heeft door dit project steeds meer vorm gekregen. Dat is altijd al mijn droombaan geweest, maar ik dacht dat het onmogelijk was. Inmiddels denk ik in mogelijkheden.”

“Onlangs had ik in een goed gesprek met iemand een gloeilamp-momentje: alles wat ik wil valt onder diepgangjournalist!”

Het mooie van een gloeilamp-moment is dat je zeker weet dat je het bij het rechte eind hebt, de juiste keuze maakt, de juiste weg in slaat. In Raffaella’s woorden klinkt geen enkele twijfel door. “Dit is wat ik ga doen. Natuurlijk blijf ik me ontwikkelen, maar dit is waar nu mijn grootste passie ligt.”

En daar verbindt zij concrete acties aan. “Er komt een nieuwe website voor diepgangjournalist. Met daarin een blog rondom het thema ‘Hoe ga je verder als je leven ingrijpend verandert’ – interviewverhalen van geboorte en dood en alles wat er tussen zit. De commerciële kant is dat mensen (zichzelf) een interviewverhaal cadeau kunnen doen. Ik denk bijvoorbeeld aan mensen die intieme gebeurtenissen en bijzondere verbindingen willen laten vastleggen: verhalen die raken.”

Ik weet zeker dat Raffaella haar ideeën van de grond krijgt. En dat zij zich kan onderscheiden heeft zij met haar blogproject al laten zien. Nu ben ik nog wel benieuwd naar de levenslessen die het project haar heeft opgeleverd. Hierop komt zij (beloofd!) terug in haar laatste blog van dit project. Zij geeft er alvast eentje weg; een levensles die helemaal bij haar past:

“Als je iets echt leuk vindt, ga er dan voor!
Want wil je iets graag, dan kan dat ook gewoon.”