foto-sabine-schippers

Als je je eigen klant bent

Hoe vaak ben je zelf niet ‘de klant’? Je weet dus precies hoe je je wilt voelen wanneer je ergens iets koopt of komt bekijken. Minimaal tevreden, neem ik aan. Maar dat is wat mij betreft wel de ondergrens. Blij verrast worden is beter. Of je welkom en gewaardeerd voelen.

Dat hoeft zeker niet altijd in geld uitgedrukt. Denk aan een cursus waar je meer leert dan waarvoor je kwam. De groentestal waar je voor je gevoel een beetje thuiskomt en ze je favoriete appels al voor je afwegen zodra je aankomt.

Neuraal paadje

Ik ben niet alleen mezelf. Ik ben ook mijn klant. Jou. Bij elke tekst, elke suggestie en elk advies weeg ik zorgvuldig maar vaak razendsnel af of het minimaal voldoet aan wat ik nodig heb als ik jou ben. En wat ik dan nog meer kan gebruiken, zonder dat ik daar om gevraagd heb.

Het is ingesleten in mijn hersenen, een neuraal paadje: door de dag heen verplaats ik (als in Sabine) mij in anderen. In mijn werk nog wat meer dan privé, omdat ik daar dan expliciet voor ga. Om ook mezelf te blijven koesteren doe ik aan dagelijks onderhoud.

Zo verplaats ik mij in mijn klant en blijf ik toch mijzelf.

Tekstschrijver+

Je kunt bovenstaande ook zo formuleren: ik heb (over)gevoelige voelsprieten voor de manier en timing van communiceren. Dat is soms vast lichtelijk irritant of minimaal voorspelbaar voor mijn naasten. Het maakt mij ook goed in mijn vak.

Wat ik ook graag nog benadruk is het volgende. Sinds ik in 1993 voor tekstschrijven koos, heb ik veel meegekregen van aanverwante vakken. Ik begrijp de sterke wisselwerking van communicatie- en marketingteksten met je data, technologie, productontwikkeling, vormgeving, fotografie, social media. Helaas kan ik niet overal in uitblinken, hoe graag ik dat ook zou willen. Eén leven is te weinig. Het gaat zoals het gaat en op de een of andere manier heb ik een focus op tekst. Maar al die andere zaken neem ik wel mee in wat ik doe voor mijn klanten. Je krijgt een tekstschrijver+.

Ja, ik wil Sabine inhuren.

(Volledig cv Sabine Schippers op LinkedIn)